2010. március 14., vasárnap

mi is az a virágterápia?


Ha már virágterápia és más alternatív gyógymódok a neve-címe a blognak, illik egy kicsit ezzel az iránnyal is foglalkoznom.

Mi is az a virágterápia?

Ez a különleges gyógymód nevével ellentétben közelebbi rokonságot mutat a homeopátiával, mint a gyógynövények klasszikus felhasználásán alapuló fitoterápiával.
Bár a mai kutatások egyre inkább figyelembe veszik a növények intuitív megközelítésén túl az ismerhető egyéb tulajdonságaik jelentőségét is. Pl:
• Botanika, növénytani besorolása
• népgyógyászatban és
• fitoterápiában felhasználási területei
• vallási, kulturális hagyományok.
Mindemellett mondhatjuk úgy is, hogy a virágterápia a homeopátia testvére. Ez annál is igazabb, mivel a virágterápia szülőatyja, dr Edward Bach maga is homeopátiás orvosként dolgozott élete egy szakaszában.
A virágterápia alapelve: mind a testi, mind a lelki egészség megőrzéséhez vagy visszanyeréséhez kiegyensúlyozott, harmonikus lelkiállapot szükséges. Ezért a virágterápiában a beteg gondolkodásmódjának és érzelemvilágának a harmonizálását helyezzük a központba, amely végül a testi egészség helyreállítását is elősegíti. A testi betegséget a lelki egyensúly felbomlása előzi meg (pszichoszomatikus), ha tehát visszaállítjuk a lélek egyensúlyát, akkor visszaáll a rend a szervezetben is.

A terápia jellege:

Finom rezgésterápia. Nem a növényi összetevők hatnak, hanem azok rezgései- nincs benne kimutatható növényi anyag. Ugyan hatásmechanizmusa ugyan még nem ismert, de klinikai megfigyelések igazolják hatásosságát.
Interaktív gyógymód: A beteg akár saját magának ki tudja választani a megfelelő esszenciát. Természetesen nem nélkülözhető egy objektív személy rálátása, segítsége. Ám egyszerű, könnyen azonosítható helyzetekben segítség nélkül is elboldogulhatunk.

Hogyan készül a virágesszencia?

Két eljárást dolgozott ki dr Bach:
• napoztatásos
• forralásos
Ezzel a két módszerrel készül a törzsoldat a kiválasztott növény élőhelyén, harmonikus természeti közegében. A virágokat virágzásuk teljében gyűjtik be, majd azonnal egy üvegedényben lévő tiszta forrásvíz felületére helyezik, úgy hogy a virágok a víz teljes felületét ellepjék. Majd több órán keresztül napfény fürdőztetik. A megfelelő idő után a virágokat eltávolítják, a folyadékot leszűrik és biokonyak és forrásvíz elegyében tartósítják az így nyert oldatot. Végül dinamizálják.

A forralásos módszert azoknál a növényeknél alkalmazzuk, ahol a többórás napfényfürdőztetés kivitelezése nem lehetséges. Friss forrásvízzel megtöltött edénybe tesszük a begyűjtött hajtásokat, felforraljuk, még további 30 percig főzzük, végül hagyjuk kihűlni, leszűrjük, és ugyanúgy tartósítjuk, mint a napoztatásos módszernél.

Természetesen az elkészítéshez nemcsak ezek a technikai tudnivalók fontosak!
Mivel ez egy nagyon finom, rezgés alapú terápia, így egyáltalán nem mellékes a virágokkal, az elkészítéssel foglalkozó személy lelkiállapota, erre irányultsága sem!

A saját belső egyensúlya, vagy egyensúlytalansága átszűrődik az esszenciába.
Legyünk lelkileg is, testileg is az esszencia készítéshez méltók.


Fontos: a törzsoldatot nem használjuk sohasem hígítatlanul. Két hígítási formája ismeretes:

1. Első hígítás (stock bottle)- ezt hagyományozta az utókorra dr Bach, az első hígítás szereit használta páciensei körében. A Deva esszenciák is ebben a formában kerülnek forgalomba.

2. Második hígítás: több terapeuta ezt a megoldást választja. Kétség kívül költséghatékony. Bár általánosságban elmondható, hogy az első hígítás „gyorsabb” potentáltabb, hatékonyabb, tehát a páciens szempontjából a gyors segítség, a krízis helyzet megoldásában előnyösebb.

Napjainkban gyakoribb az első hígítás használata. Ennek további előnye, hogy elkerülhető a szer manipulálása. Ez a hígítás javasolt minden akut krízis helyzetben, általában 4 hétig történő adagolása elegendő ezen helyzetek megoldásához.
A második hígítást, tökéletes elkészítés mellett, a hosszabb távú, több hónapra szóló kúrákban alkalmazzák. Amikor az első hígítás szerével elértük a kívánt eredmény, a második hígítással „írjuk be ” a pszichébe az új mintákat.
Mindkét esetben az elkészült hígítást dinamizáljuk.
Az adagolásról egy másik bejegyzésben olvashattok. Kereső szavai: adagolás, szedés, használat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése